Het verschil

Staalframebouw is niet hetzelfde als staalskeletbouw. Er zijn wel algemene overeenkomsten: een gering eigen gewicht, een hoge bouwsnelheid. Maar constructief gezien verschillen ze. Staalskeletbouw is het bouwen van lijnvormige elementen (liggers en kolommen) van enkelvoudige warmgewalste profielen. Dit skelet wordt bekleed met wanden, vloeren en daken. Deze schijfvormige elementen zijn juist het uitgangspunt bij staalframebouw. Staalframebouw gebeurt met complete panelen voor wanden, gevels en daken. Aan de basis daarvan staan frames van koudgevormde, C- en U-profielen, gemaakt uit dunne staalplaat.

De overeenkomst

Staalframebouw heeft veel weg van metal stud bouw. Wederom níet in constructief opzicht: bij metal stud hebben de staalprofielen een staaldikte van ongeveer 0,6 mm dik en geen dragende functie; een staalframe met 1 tot 3 mm dikke profielen heeft dat wel. Bovendien heeft staalframebouw door de twee- of driedimensionale structuren meer ruimtelijke en esthetische mogelijkheden. De overeenkomsten met metal stud zitten in de uitvoering. Wat dat betreft is staalframebouw net dikke metal stud.

Het voordeel

Staalframebouw is een eigentijdse variant op houtskeletbouw (hsb) en prefab beton. Steeds vaker wordt staalframebouw gezien als een beter alternatief. Het combineert namelijk de pluspunten van hsb met de pluspunten van staal: lichter, maatvaster dankzij krimpvrije materialen, minder gevoelig voor klimaatinvloeden én bestand tegen ongedierte. Ook zijn grotere overspanningen en uitkragingen haalbaar. Een extra onderscheid met prefab beton is de kortere levertijd, omdat er niet met mallen wordt gewerkt. Het bijkomend voordeel daarvan is een ruimere ontwerpvrijheid bij kleine aantallen tegen relatief lage kosten.

De samenwerking

Staalframebouw gaat goed samen met andere bouwsystemen. De combinaties met staalskeletbouw zijn inmiddels talrijk; zoals de modelwoning Smarthouse. Misschien minder bekend is de staalframebouw aanhang- of optopmodule bij een betonnen casco. Of de staalframebouw invulwoningen onder een enorme houten kap, zoals bij het renovatieproject Schuttersveld in Delft.  En drie bouwmethoden combineren in één project is ook mogelijk. Zo zijn elementen uit staalframebouw, staalskeletbouw én houtskeletbouw toegepast in de achttien Multiple Choice woningen in Almere.